HEADQUARTER BONFIGLIOLI RIDUTTORI SPA

The project

  • Location Calderara di Reno (BO)
  • Studio Open Project
  • Photo Credits Andrea Brintazzoli/Autori Associati

A space that is both a factory and a business centre. An environment designed to improve production cycles, as well as to provide employees with a workspace in which they can freely move around, without barriers linked to different positions and roles, embracing a horizontal approach to work. This is the final result of the EVO project that the Open Project firm has developed for the headquarters of Bonfiglioli Riduttori Spa, a company that specialises in the design and manufacture of applications in the fields of industrial automation, self-propelled machinery and wind energy. The context within the renovated headquarters in Calderara di Reno (BO) is characterised by spacious rooms, versatile furnishings, a healthy environment, an open workspace that also respects privacy, as well as relaxation areas featuring “energetic” colours. In the recomposition of the entire management and production chain in a single location, surfaces play a key role: the professionals of Open Project for Bonfiglioli Riduttori chose floor and wall tiles by Cotto d’Este and Lea Ceramiche for many areas of the headquarters. Since ceramic is easy to clean and thanks to the specific antibacterial treatments in the Panariagroup Protect® Line (to which the two brands belong) and their extraordinary performance, these surfaces have proven to be an unbeatable choice.

Headquarter Bonfiglioli Riduttori Spa: Photo 1

Product used

For the floor of several areas including the canteen, the firm selected Color-10 Cem from the Kerlite 5plus Cement Project collection, inspired by hand-spatulate concrete floors. The striking matt-glossy reflection that this product acquires against the light gives it a strong personality that is highly suited to an innovative setting such as the headquarters. The metal effect in the intense rust colour of the Corten and Iron shade of Kerlite 5Plus Metal was used for the cladding of the entrance hall’s ventilated façade.  Finally, Cotto d’Este is also used for the raised floor in the offices, made with Color-10 Land in the 14 mm thickness – Cement Project – and of the portico, where the 20 mm-thick Limestone collection in the Slate shade was used, with the Fiammata surface.

Headquarter Bonfiglioli Riduttori Spa: Photo 3
metal---corten metal---corten

METAL - CORTEN

The sizes:

  • 39"x118"
Discover the collection
metal---iron metal---iron

METAL - IRON

The sizes:

  • 118"x39"
Discover the collection
cement-project---color-10-cem cement-project---color-10-cem

CEMENT PROJECT - COLOR 10 CEM

The sizes:

  • 24"x48"
Discover the collection
cement-project---color-10-land cement-project---color-10-land

CEMENT PROJECT - COLOR 10 LAND

The sizes:

  • 24"x48"
Discover the collection
limestone---slate-fiammata limestone---slate-fiammata

LIMESTONE - SLATE FIAMMATA

The sizes:

  • 24"x48"
Discover the collection

Other projects

}

Follow us on social media

facebook twitter/cottodeste instagram/cottodeste pinterest/cottodeste youtube/cottodeste linkedin/cottodeste

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Please note that this website uses “session cookies” to enhance the internet experience, as well as "cookies analysis" for data analysis and "third party cookies". You can get more details and block all or some of these cookies, on the detailed information link Click here
If you continue with the navigation on this site, it is implied that you express your consent to the use of these cookies.